Belpop in de jaren 90 en 2000

pop_1In de jaren 80 was het nog de alternatieve muziek die de boventoon voerde in België, maar al in 1989 brak Clouseau door, en die zouden in de jaren 90 en 2000 de meest succesvolle Belgische popgroep worden. Hun Nederlandstalige muziek, zou de markt veranderen. En een aantal van hun nummers zijn zowel binnen Nederland als België nog altijd klassiekers.

In de jaren 90 werd de markt overgenomen door een nieuwe generatie, dit waren alternatieve rockartiesten waarvan er enkele ook een groot internationaal succes zouden hebben. (Denk aan dEUS, Zita Swoon en K’s Choice) maar ook popmuziek ontwikkelde zich in de jaren 90. The Radios, Ronny en Robert Mosuse en Bart Peeters bestormden de hitparades met succes. Maar het housegenre zette de muziekwereld op zijn kop met het Belgisch-Nederlandse duo 2 Unlimited die een aantal bijzonder grote hits hadden wereldwijd. Dit was het begin van het Eurodance tijdperk, iets wat specifiek Europees was, want de jaren 90 waren in de Verenigde Staten vooral het tijdperk van de Hiphop. In België resulteerde de Eurodance in bands als 2 Fabiola, Paradisio en Milc Inc.

Halverwege de jaren 90 kwam ook Hooverphonic dat met zijn ambient gekleurde muziek aangename popmuziek maakte. De jaren 90 waren goed voor de Belgische muziek!

We stromen langzaam door naar de jaren 2000, want in die tijd kwamen andere namen naar voren, denk aan Gabriel Rios, Das Pop en Triggerfinger, een aantal van deze artiesten hadden groot internationaal succes en bestormden podia als Rock Werchter en Pukkelpop. Milc Inc. Bleef het goed doen en scoorde hit na hit maar ook in de jaren 2000 kreeg K3 een nieuwe kans, eind jaren 90 leken ze nog de Spice Girls achterna te gaan, maar K3 scoorde vooral bij de jongere kinderen, en bleef dit nog vele jaren op rij doen.

Wat was het geheim achter de Belpop?

In de jaren 2000 kwamen ook de talentenshows als X Factor en Idol, de winnaars daarvan Natalia, Hadise, Sandrine en Tom Dice hebben hier voor enige tijd een goede boterham aan kunnen verdienen, en de shows waren garantie voor goede kijkcijfers. Maar ook Kate Ryan scoorde hit na hit met haar dancehits en covers van Franse nummers.

In de jaren 10 – 2010 en verder, kwam Stromae in beeld, hij zette Europa op zijn kop met Alors un Danse en bleef daarna hit na hit scoren. Maar ook Selah Sue begon door te breken en ook de inmiddels in Australië wonende Belg Gotye scoorde een mega hit met Somebody That I Used to know. Met andere woorden, de Belgen doen het goed in de muziekwereld, er zijn altijd een aantal bijzonder succesvolle Belgen die al dan niet met popmuziek de hitlijsten bestormen, en of dat nu nationaal of internationaal is? In België geen tekort aan talent!