Het beste van Nederpop

Wat is Nederpop? De naam zou het eigenlijk al weg moeten geven, Nederpop is popmuziek van Nederlandse bodem. Dus gemaakt door Nederlandse artiesten (en bands). Hoe Nederpop is ontstaan? Aan het einde van de jaren 50 toen zelfs Elvis Presley nog geen popicoon was, was in Nederland de indorock populair. Het genre focuste zich met name op de Indische en Molukse muzikanten die uit Nederlands Indië (nu Indonesië) afkomstig waren. In die periode waren bands en groepen als de Tielman brothers de grote trendsetters, maar ook The Cats en Shocking Blue begonnen in die tijd zoden aan de dijk te zetten.

pop_2

De eerste echte Hollandse hit kwam van Peter Koelewijn met zijn Rockets; Kom van dat dak af. In de jaren vijftig en zestig werd de fundering dus gelegd voor de Nederpop. In deze periode waren twee artiesten die later iconen zouden worden in de Nederlandse popmuziek al actief: Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. (Rob de Nijs – 1996 Banger Hart – Boudewijn de Groot 2005 – Avond)

In de jaren zeventig ging de muziek een andere kant op, er kwam rock muziek bij kijken in die periode begon ook BZN in Nederland naam te maken en het programma Toppop zorgde ervoor dat muziek bijzonder populair werd bij het meer jeugdigere publiek. In de tweede helft van de jaren zeventig ging het muziek genre weer op de schop, maar een heel aantal Nederlandse bands wisten zich alsnog te handhaven denk aan namen als; The Golden Earring, Teach-In, BZN, Pussycat, Earth & Fire en Normaal.

De jaren tachtig was het tijdperk van Doe Maar, gevolgd door groepen als Toontje Lager, Noodweer, het Goede Doel en de Frank Boeijen groep. In de tweede helft van de jaren tachtig was er weer een stroomversnelling, want de computer gemaakt muziek kwam opzetten. Maar ook punk stromingen als de Heideroosjes die eind jaren tachtig populair werden zorgden voor nieuwe smaken op de markt.

In de jaren negentig werden er meerdere bands gespot die het dialect naar voren lieten komen. Normaal was hier een van de voorlopers in, maar bands als Rowwen Heze in het Limburgs en Skik en Mooi Wark uit Drenthe. In de jaren negentig kwam ook de housemuziek naar voren met 2 Unlimited als een van de eerste in dit genre. Maar halverwege de jaren Negentig kwam een aantal van Nederlands meest bekende solo artiesten aan bod. Denk aan Marco Borsato die doorbrak met Dromen zijn Bedrog maar ook René Froger en Ruth Jacott. Daarnaast kwamen de studentenbands naar voren, Guus Meeuwis, Hermes House band, Van Dik Hout op de voet gevolgd door Acda en de Munnik, IsOokSchitterend, De Kast, Volumia en BLØF. In het Happy Hardcore Genre waar 2 Unlimited als ware het startsein voor had gegeven waren er bands als de Party Animals bijzonder succesvol.

In de jaren 2000 was Abel heel erg succesvol en kwamen ook Anouk, Di-Rect en Kane in de spotlight. In die periode werden ook de bands in het symfonische metal genre ontdekt denk aan The Gathering, After Forever, Epica, Delain en Within Temptation. Een aantal van deze groepen scoren beter in het buitenland dan in Nederland zelf.

Wie of welke band de meest bekende artiest is wanneer het gaat om Nederpop? Wellicht verdient Doe Maar die prijs, omdat zij ook bekend zijn als makers van Nederpop. Een ding is zeker binnen het genre pop (en ook ver daarbuiten) heeft Nederland een groot aantal veelbelovende artiesten voortgebracht!