Hoe is popmuziek veranderd sinds de jaren 2000?

Het is begonnen met de komst van programma’s als Star Acadamy, The Voice en Idols, met name de laatste heeft in 2002 toen het programma voor het eerst op de televisie kwam heel veel kijkers getrokken, en is internationaal een succes geworden. Met name de namen van de finalisten van de eerste editie zullen bij veel mensen nog steeds een belletje doen rinkelen.

Wie stonden er in de finale van Idols 2002?

 • Joël de Tombe
 • Bas Nibbelke
 • Marieke van Ginneken
 • David Goncalves
 • Dewi Pechler
  Zosja El Rhazi
 • Yuli Minguel

Daarnaast gingen de prijzen naar:

 1. Jamai Loman
 2. Jim Bakkum
 3. Hind Laroussi

Ongetwijfeld is dit het meest bekende seizoen van Idols, het was immers de eerste keer dat zoiets op de televisie in Nederland was, en het was voor zowel liefhebbers als sceptici een programma dat leuk was om naar te kijken, live muziek was iets wat voorheen vaak geplaybackt werd op live televisie en hier werd het live uitgezonden in veel gevallen. Maar met name de auditie rondes waren iets waardoor mensen veelal keken naar Idols. De eerste paar afleveringen draaiden vooral om de mensen die of heel goed of helemaal niet konden zingen, en dat graag op de televisie wilden laten zien. De commentaren van de veelal botte jury waren een hit, en in veel gevallen bleven mensen daarna kijken omdat ze toch een zwak hadden ontwikkeld voor een van de kandidaten.

Wie waren de juryleden van Idols?

De eerste twee seizoenen werden door dezelfde vier juryleden gejureerd; Edwin Jansen, Henkjan Smits, Eric van Tijn en Jerney Kaagman. Na de eerste twee seizoenen had Edwin Jansen er genoeg van en het derde seizoen werd zonder hem gepresenteerd. Maar na drie seizoenen had ook Henkjan Smits er genoeg van en moesten ze op zoek naar vervangers. Die werd gevonden in de vorm van Gordon Heuckeroth en John Ewbank. Hierna werd door de kijkcijfers de stekker er enige tijd uitgetrokken. Waarna er gekozen werd voor the Voice of Holland in plaats van voor Idols.

Maar in 2015 wordt er bekendgemaakt dat er toch een nieuw seizoen van Idols aan zit te komen, de oud juryleden waren hier bijzonder positief over, maar hebben allemaal besloten dit af te slaan. Martijn Krabbé die de presentatie op zich had genomen voor eerdere seizoenen werd benaderd voor jurylid en accepteerde, daarnaast zijn ook Eva Simons, oud winnaar Jamai Looman en Roland Molendijk juryleden. De presentatie zal worden gedaan door Ruben Nicolai en Lieke van Lexmond, een nieuwe twist, die wellicht de kijkcijfers moet gaan redden voor Idols!

pop_3