Wat is popmuziek?

Popmuziek is eenvoudig populaire muziek, het is niet gerelateerd aan een genre of aan andere standaards, popmuziek is populaire muziek. Wanneer iemand dus zegt dat hij of zij geen popmuziek luistert? Is er een grote kans dat dit niet waar is. Want hoe graag iemand ook naar muziek luistert die niet mainstream is? De kans dat deze muziek geheel niet populair is, is zeer klein.

Wanneer is popmuziek in het leven geroepen?

Een van de allereerste echte popmuzikanten is Elvis geweest, zijn populariteit was zo enorm dat andere artiesten van die periode in het niets vallen bij zijn succes. Maar Elvis heeft zijn succes niet alleen aan zijn looks en muziek te danken, want hij was gewoon precies de juiste persoon op de juiste plaats. Want hij was een van de eerste artiesten die ook via de televisie gepromoot werd, dit zorgde ervoor dat hij ook buiten de grenzen van het toeren en de podia bekend is geworden. De manie die rondom Elvis ontstaan is, heeft zich overigens nog enkele keren herhaald. Onder andere bij The Beatles, maar ook bij ABBA en Michael Jackson was dit bijzonder typerend. Een van de meest typerende factoren bij de manie was het constante geschreeuw bij concerten. Daarnaast werden de event waar opgetreden werd ook steeds groter. Waar je in de jaren zestig nog intieme concerten had voor enkele honderden mensen, werden dat in de jaren zeventig al snel events met duizenden mensen, wereldtournees en optredens op Woodstock (een van de eerste muziekfestivals).

De manie is overigens niet overgewaaid na The Beatles, met artiesten als Justin Bieder wordt het ook in de jaren 2010 en verder gewoon herhaald. Het is dus niet iets van een specifieke tijdsperiode, het is slechts een kwestie van tijd tot het volgende idool naar voren zal komen, waarbij concerten binnen enkel minuten uitverkocht zijn en met name meisjes flauwvallen als ze in de buurt van hun idool kunnen komen.

pop_5

Hoe is popmuziek uitgebracht?

Uiteraard werden de eerste records uitgebracht op LP, en later op cassettebandjes, daar kwam verandering in toen midden jaren tachtig de CD op de markt kwam. De compact disc was heel veel eenvoudiger in zijn gebruik en kon ook veel meer muziek op een schijfje herbergen. Dit zorgde ervoor dat heel veel muziek die eerde op LP werd uitgebracht, opnieuw op CD werd uitgebracht. In het midden van de jaren negentig kwam er echter een opleving in de vinyl scene, door de vele DJ’s werden er spontaan weer heel veel LP’s verkocht. En ook nu nog maken veel artiesten gebruik van het feit dat ze muziek op verschillende manieren uit kunnen brengen. Zowel op MP3 formaat (wat sinds 1994 in opkomst kwam) welke mensen kunnen downloaden, als op CD, Blu-ray en LP. Je kan tegenwoordig zelf beslissen hoe je je popartiesten steunt, al hebben heel veel mensen nog steeds graag een cd in de kast staan om hun collectie te laten zien. Maar er zijn mensen die zweren bij de variant op LP, omdat het een authentiek geluid weergeeft. Een ding is zeker, je bepaalt tegenwoordig zelf hoe je muziek luistert – al gebeurt dat steeds vaker via programma’s als youtube.